مقبره‌ای باستانی در چین که از ترس کاوش نمی‌شود /تله‌های انفجاری در کمین باستان‌شناسان

باستان‌شناسان سال‌هاست که قصد دارند روی مقبره‌ ۲۲۰۰ ساله اولین امپراتور چین یعنی کین شی هوانگ مطالعه کنند، اما از این کار می‌ترسند. زیرا مطالعات جدید نشان از وجود سطح بالایی از جیوه در این مکان دارد و به غیر از این، مورخان سال‌ها پیش در مورد وجود تیرهای ضربدری و آماده به شلیک در این مکان نوشته‌اند.

به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ کین شی هوانگ موسس سلسله کین در چین است و توانست پس از متحد کردن کشور چین، از سال ۲۲۱ تا ۲۰۷ پیش از میلاد به ‌عنوان نخستین امپراتور چین بر این سرزمین حکومت کند. او دستور ساخت چندین بنای بزرگ و عظیم را در دوران حکومتش داد که نسخه اولیه دیوار چین نیز یکی از آنهاست. این نسخه از دیوار چین در مرزهای شمالی این کشور و برای مقابله با حمله همسایگان بربر شمالی ساخته شد. ولی مهم‌ترین، جذاب‌ترین و اصلی‌ترین پروژه ساخته شده این امپراتور، آرامگاه بزرگی است که در شهر باستانی شیان برای شخص او ساخته شده است.

کشف مقبره‌ای با ۶ هزار سرباز سفالی

این مقبره توسط ۶ هزار سرباز سفالین با اندازه‌های واقعی حفاظت می‌شد و برای مدت ۲ هزار و ۲۰۰ سال پس از مرگش مخفی باقی مانده بود.

در ماه مارس سال ۱۹۷۴ یک سری کشاورز در حال حفر زمینی در نزدیکی شهر شیان بودند که با دیدن حفره‌ای که در آن تعداد زیادی سرباز سفالی انسان‌نما حضور داشتند، شگفت‌ زده شدند. مدتی بعد مشخص شد که این منطقه، مقبره امپراتور کین بوده است و اکتشافات اصلی بلافاصله شروع شد.

بیشتر بخوانید:

شهرهای نفرین شده باستانی

تاریخدانان بر این باورند که تعداد ۷۰ هزار کارگر برای مدت ‌زمانی نزدیک به سه دهه روی این مقبره کار کرده‌اند. تا به امروز باستان‌شناسان توانسته‌اند تا مجموعه‌ای به مساحت ۵۱/۸ کیلومترمربع از این مجموعه را کشف کنند. این اکتشافات شامل ۸ هزار سرباز سفالی و تعداد زیادی ارابه و اسب، یک تپه هرمی به عنوان مقبره امپراتور، بقایای کاخ، دفاتر، انبارها و اصطبل‌ها می‌شود.

علاوه بر حفره یاد شده حفره‌ای دیگر نیز یافته شد که در آن سواره ‌نظام و پیاده ‌نظام کاملی از جنس سفال وجود دارد. سومین حفره کشف شده نیز حاوی افسران بالارده و ارابه‌ها بود. چهارمین حفره کشف شده کاملا خالی بود و حدسی که در این باره زده می‌شود این است که این حفره در زمان مرگ امپراتور، نیمه‌کاره رها شده است.

راز سربازان سفالی

Mausoleum of Emperor Qin Shi Huangdi, Overview Image of Pit 1 (photo: mararie, CC BY-SA 2.0)

ارتش سفالی مقبره کین شی هوانگ متشکل از سربازان عادی، کمانداران، اسب‌ها و ارابه‌هایی بود که با آرایش نظامی در اطراف مقبره امپراتور ساخته شده بودند تا از او در دنیای پس از مرگ حفاظت کنند. فرآیند پرزحمت ترمیم این مجسمه‌ها که بسیاری از آنها پس از مرگ امپراتور کین با تخریب توسط مخالفان او روبه‌رو شده بودند، نشان داد که این مجسمه‌های ویژه با استفاده از قالب و یک سیستم اولیه خط تولید ساخته شده بودند.

دست بسیاری از این سربازان سفالی دقیقا مشابه با یکدیگر بود و برای شکل دادن به سر آنها تنها از هشت قالب استفاده شده بود. پس از ساخت قسمت اصلی سر به کمک گل، به صورت هر کدام از آنها ویژگی‌های متفاوتی اضافه شده بود تا چهره‌های یکسانی نداشته باشند. این موضوع به‌ خوبی نشان ‌دهنده سطح بالای هنرمندی و توانایی ساخت در میان چینی‌های باستان است.

Mausoleum of Emperor Qin Shi Huangdi, War Chariot (photo: Tiffany, CC BY-NC 2.0)

در طول کاوش‌های باستان‌شناسی روی حفره حاوی سربازان سفالی بود که باستان‌شناسان توانستند تا تعداد ۴۰ هزار سلاح برنزی را بیابند که در میان آنها تبرهای جنگی، تیر و کمان و نیزه نیز وجود داشتند. این سلاح‌ها به‌ دلیل داشتن پوششی از لایه کروم حتی پس از گذشت بیش از ۲ هزار سال، باز هم به ‌خوبی حفظ شده بودند. جالب است که بدانید پوشش ابزارها توسط لایه کروم روشی است که اولین بار در سال ۱۹۳۷ در آلمان و در سال ۱۹۵۰ در آمریکا به کار گرفته شد. و استفاده از این روش توسط چینی‌های باستان نشان از میزان تکامل آنها در فلزکاری دارد.

عشق به جیوه برای زندگی ابدی

با گذشت بیش از ۴۰ سال از کشف این مکان، هنوز یک درصد از مقبره مورد کاوش باستان‌شناسان قرار نگرفته است. دلیل اصلی آن هم ترس از موادی است که در این مقبره به کار رفته است. براساس اطلاعاتی که سیما کیان، مورخ پیش از میلاد چینی، تحت عنوان «مکتوبات کاتب بزرگ» به ثبت رسانده است، اتاق اصلی مقبره امپراتور با جریانی از جیوه مزین شده است تا یادآور جریان رودخانه‌های محلی در داخل این مقبره باشد.

گزارش‌های تاریخی حاکی از آن است که او در تلاشی نادرست برای زندگی ابدی وسواس زیادی به نوشیدن جیوه داشت و اغلب شراب حاوی جیوه می‌نوشید. حتی احتمال می‌دهند که در سن 49 سالگی در اثر مسمومیت با جیوه جان خود را از دست داده باشد.

یک باستان‌شناس به نام دوان چینگبو در سال ۲۰۰۵ حدود ۴ هزار نمونه از خاک تپه محل دفن امپراتور را برداشت تا بتواند آنها را برای یافتن نشانه‌هایی از جیوه مورد بررسی قرار داد که پاسخ تمامی آزمایش‌ها مثبت بود.

تله‌های مرگبار

جالب است بدانید که باستان‌شناسان از باز کردن مقبره خود کین شی هوانگ به شدت می‌ترسند، زیرا گمان دارند که تله‌های مرگباری درون آن وجود دارد. سیما کیان حدود ۱۰۰ سال بعد از مرگ هوانگ، گزارشی درباره تله‌های انفجاری احتمالی در داخل مقبره نوشت. در این متن به صراحت نوشته شده: به صنعتگران دستور داده شد تیرهایی بسازند که به سمت هر کسی که وارد مقبره می‌شود شلیک کنند. در این میان، ماده جیوه برای شبیه‌سازی ۱۰۰ رودخانه، از جمله رودخانه یانگ تسه و رودخانه زرد و دریای بزرگ استفاده می‌شود و به صورت مکانیکی جریان می‌یابد.

در حالی که برخی از دانشمندان این گزارش‌ها را کاملا رد می‌کنند، مطالعه‌ای توسط برخی محققان در سال ۲۰۲۰ انجام شد که نشان می‌داد غلظت جیوه در اطراف مقبره بسیار بالاتر از حد انتظار است. در این گزارش آمده است: جیوه بسیار فرار به راحتی می‌تواند از طریق شکاف‌هایی که در طول زمان در سازه ایجاد شده، فرار کند. با این اوصاف، اعتقاد بر این است که این مقبره هرگز باز یا غارت نشده است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1192955

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =