۲۶ اسفند؛ در تاریخ چه گذشت؟

امروز ۲۶ اسفند برابر با ۱۷ مارس تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

به گزارش گروه فرهنگی ایسکانیوز، امروز ۲۶ اسفند برابر با ۱۷ مارس تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید:

۲۵ اسفند؛ در تاریخ چه گذشت؟

رویداد ها:

۵۶۸ - بوی ضدیت روم با ایران

۱۷ مارس سال ۵۶۸ میلادی، امپراتور ژوستین دوم [جانشین ژوستی نیان که در سال ۵۶۵ درگذشته بود] برغم مفاد عهدنامه سال ۵۶۱ دو امپراتوری ایران و روم (شرقی)، با سرکرده طوایف شبه زرد آسیای میانه (شمال سیردریا) معاهده دوستی و کمک متقابل امضاء کرد که بوی ضدیت با ایران از آن به مشام می رسید.

عهدنامه سال ۵۶۱ ، دولت روم شرقی را خراجگزار ایران کرده بود و حق هم پیمان شدن با طرف ثالث بر ضد ایران را از آن دولت سلب کرده بود. ارتش ایران در سال ۵۶۶ طوایف شبه زرد را از قلمرو ایران در آسیای میانه بیرون رانده بود و خسروانوشیروان شاه وقت ایران پیشنهاد سرکرده این طوایف برای عقد قرارداد را رد کرده و اعلام داشته بود که ایران تنها با دولتها معاهده امضاء می کند نه طوایف. سرکرده این طوایف پس از دریافت این پاسخ، متوجه ژوستین دوم شده بود. خسروانوشیروان بسال ۵۷۹ درگذشت.

۶۲۴ - غزوه بَدر میان مسلمانان و کُفّار قریش که کنترل مکه را به دست داشتند روی داد که در آن مسلمانان پیروز شدند.

۶۳۶ - فتح بیت ‏المقدّس توسط مسلمانان در زمان خلیفه دوم

در جریان گسترش متصرفات اسلامی، اولین نبرد مسلمانان با رومی‏ها در شمال دریای سرخ روی داد. در دوران حکومت خلیفه دوم، سپاه مسلمانان، رومیان را شکست داد و جنوب فلسطین و بیت‏المقدس در ۱۷ مارس سال ۶۳۶م به تصرف لشگریان اسلام درآمد. پس از این شکست، امپراتور روم سپاه عظیمی به سرزمین فلسطین فرستاد اما در نبردی که در فلسطین به وقوع پیوست، رومی‏ها بار دیگر به سختی از لشکر اسلام شکست خوردند و در پایانِ نبرد، فرمانده سپاه روم کشته شد و دمشق به تصرف مسلمانان درآمد. از آن پس مسلمانان در فلسطین و شام مستقر شدند و در دوران حکومت بنی عباس، تابع مرکز خلافت در بغداد بودند. اما در دوران خلافت فاطمیون در مصر، فلسطین، بخشی از قلمرو فاطمی‏ها شد. از ۱۰۹۷م مسیحیان، جنگ‏های صلیبی را برای تصرف بیت المقدس آغاز کردند و پس از چندین بار رد و بدل شدن این شهر بین طرفین، سرانجام در ۱۲۵۰م، بیت‏المقدس توسط صلاح‏الدین ایوبی سردار مسلمان آزاد شد و از آن پس در دست مسلمانان باقی ماند.

۱۲۹۱ - زادروز پلیس تهران

برای پایان یافتن ناامنی در تهران که در سه ماه آخر سال ۱۲۹۱ هجری خورشیدی به چشم می خورد و از واحد کمکی ۳۸۰ نفری نیروی ژاندارم هم کاری بر نیامده بود، دولت وقت برای رفع نگرانی ساکنان پایتخت و برگزاری آیین های نوروزی بدون دلواپسی، ۲۷ اسفند ماه اعلام کرده بود که از ۲۹ اسفند (دو روز بعد) نظمیه تهران (پلیس تهران) به سبک اروپا با هشت کلانتری (کمیسیری) آغاز بکار خواهد کرد و ۲۹ اسفند مقامات دولت در مراسم گشایش کلانتری های بهارستان و بازار حضور یافتند. سازمان پلیس تهران توسط یک افسر سابق پلیس شهر استکهلم سوئد تنظیم و کار پیاده کردن این سازمان هم به او واگذار شده بود. پلیس تهران در نخستین روز گشایش دارای ۴۷۹ پاسبان بود که در آن زمان «آژان» خوانده می شدند و مقرر شده بود که مواجب ماهانه آنان به صورت پول نقد باشد. در آن زمان رسم بود که اگر در خزانه دولت برای پرداخت مستمری کارمندان پول کافی موجود نبود معادل آن حواله جنس از جمله آجر داده می شد. این اجناس به عنوان مالیات بردرآمد از صاحبانشان وصول می شد. در آن زمان، ایران درآمد "بادآورده" نفت نداشت.

۱۹۱۶ - روس ها اصفهان را اشغال نظامی کردند

نیروهای روسیه که به بهانه بیرون راندن آلمانی ها و عثمانی ها، با نقض بی طرفی ایران در قبال دولتهای متحارب در جنگ جهانی اول وارد ایران شده بودند ۲۷ اسفند ۱۲۹۴ هجری خورشیدی (۱۸ مارس ۱۹۱۶) شهر مرکزی اصفهان را متصرف و آن را به اشغال خود در آوردند. به این ترتیب اصفهان در منطقه نفوذ روسیه واقع شد.

۷۱۷ - محاصره قسطنطنیه توسط سپاه اسلام

۱۷ مارس سال ۷۱۷ میلادی محاصره قسطنطنیه ( استانبول ) توسط یک سپاه اسلامی مرکب از هشتاد هزار سرباز آغاز شد ، ولی به علت نداشتن قدرت دریایی موفق به گرفتن شهر نشدند. این شهر در سال ۱۴۵۳ به دست مسلمانان افتاد که به اسلامبول تغییر نام داده شد.

۱۹۴۸ - امضای معاهده بروکسل پس از پایان جنگ جهانی دوم

با پایان جنگ جهانی دوم، دول اروپایی که سابقه و نتیجه خونین دو جنگ وسیع در قرن بیستم را در نظر گرفته بودند، برای حاکمیت صلح و آرامش و درنتیجه، بازسازی اروپای ویران، تمهیدات متعددی اندیشیدند. یکی از این کارها، انعقاد پیمان بروکسل بود که در این شهر به امضای وزیران خارجه انگلستان، فرانسه، بلژیک، هلند و لوکزامبورگ رسید. بر اساس مفاد این معاهده که در ۱۷ مارس ۱۹۴۸م منعقد گردید، دولت‏های امضا کننده متعهد شدند که حداقل به مدت پنجاه سال، در امور سیاسی، اقتصادی، فرهنگی ونظامی خود متحد باقی بمانند. چندی بعد، در سال ۱۹۴۹م کشورهای آلمان غربی و ایتالیا نیز به این پیمان ملحق شدند. این سازمان پس از عضویت دیگر کشورهای اروپایی، به عنوان اتحادیه اروپای غربی به کار خود ادامه داد و با فروپاشی بلوک شرق، اتحادیه اروپا شکل گرفت.

۱۹۶۸ - کشتار مای لی در ویتنام توسط ارتش آمریکا

کشتار مای لای واقعه‌ای در روز ۱۶ مارس ۱۹۶۸ میلادی، در جریان جنگ ویتنام بود که طی آن ۳۴۷ تا ۵۰۴ شهروند غیرنظامی جمهوری ویتنام جنوبی توسط سربازان واحد گردان سوم تجسسی ارتش آمریکا به قتل رسیدند. انتشار خبر کشتار مای لای، بیش از یک سال بعد، نقطه عطفی در روند جنگ ویتنام ایجاد کرد و به وجهه ارتش آمریکا ضربه‌ای جبران‌نشدنی وارد کرد.

اکثر قربانیان غیرنظامیان زن و کودک بودند. قبل از قتل، برخی از قربانیان مورد شکنجه و قطع اندام نیز قرار گرفته بودند. برخی از اجساد نیز در جریان کشتار توسط سربازان قطعه‌قطعه شده بودند. کشتار در دهکده‌های می لای و می خه و سون می در جریان جنگ ویتنام رخ داد.

پس از وقوع حادثه، سعی شد که حادثه مخفی گردد، ولی سرانجام شایعات پخش شده باعث گشت که یک سال بعد ماجرا توسط رسانه‌ها نقل گردد. پس از افشای کشتار، دادگاه‌های نظامی برای محاکمه سربازان مقصر در کشتار برگزار گشت که بیش از ۱۰ ماه طول کشیدند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1133842

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =