چرا گردشگران ایران را برای درمان انتخاب نمی‌کنند؟/ از شهر درمانی دبی تا برندسازی ترکیه برای جذب دلارهای حوزه سلامت

ایران پیشرفت‌های خوبی در حوزه پزشکی داشته و رتبه ۱۵ در تولید علم جهان را به خود اختصاص داده است اما چرا نتوانسته به درآمد خوبی در حوزه گردشگری سلامت برسد؟

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، وزیر بهداشت سال گذشته اعلام کرد که ایران به رتبه ۱۵ تولید علم در جهان رسید و پیشرفت‌های بیشماری در حوزه پزشکی دارد. این واقعیت بر کسی پوشیده نیست، کماینکه پزشکان ایرانی بسیاری هم هستند که در دنیا چهره‌هایی شناخته شده‌اند اما چرا ایران با این جایگاه علمی به قطب سلامت منطقه تبدیل نشده و گوی سبقت را از رقبای منطقه‌ای در جذب گردشگر سلامت نمی‌رباید؟

چگونه مانع زیرمیزی‌ها و کاهش هزینه سلامت باشیم؟

امارات یکی از کشورهای خاورمیانه است که تلاش بسیاری در راستای کسب درآمد از گردشگری سلامت انجام می‌دهد. یکی از این تلاش‌ها افتتاح شهر درمانی دبی (عربی: مدینة دبی الصحیة، به اختصار DHCC) بود. این شهر یک منطقه آزاد تجاری در زمینه گردشگری پزشکی در شیخ‌نشین دبی است.

شهر درمانی دبی

این شهر درمانی در سال ۲۰۰۲ به دست نخست‌وزیر امارات و حاکم دبی محمد بن راشد آل مکتوم تأسیس شد. هزینه ساخت آن بالغ بر ۱٫۸ میلیارد دلار برآورد شده که تماماً از سوی دولت امارات پرداخت شد. در سال ۲۰۱۴ بیش از یک میلیون گردشگر پزشکی به شهر درمانی دبی مراجعه کردند که ۳۷ درصد از کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس)، ۲۵ درصد از مابقی جهان عرب، ۲۰ درصد از اروپا، و ۱۸ درصد از دیگر کشورها بوده‌اند.

چرا گردشگران ایران را برای درمان انتخاب نمی‌کنند؟/ از شهر درمانی دبی تا برندسازی ترکیه برای جذب دلارهای حوزه سلامت

یکی از چالش‌های امارات برای جذب گردشگر سلامت، کادر درمان کارآمد و قوی است که برای حل این مشکل اقدام به جذب پزشکان و کادر درمان از دیگر کشورها از جمله ایران کرده است. اماراتی‌ها در ویدیوهای تبلیغاتی‌اشان مدعی می‌شوند که بهترین تابعیت در جهان را به مهاجران می‌دهند و از زمین، تحصیلات، مراسم ازدواج و حتی مراسم ختم رایگان را در اختیارشان می‌گذارند. این شرایط برای پزشکان و کادر درمان متخصص ویژه‌تر است و از این طریق سعی می‌کنند کادر درمان مجرب را از نقاط مختلف دنیا به امارات بیاورند و به واسطه آن‌ها به قطب سلامت منطقه تبدیل شوند.

در سال ۲۰۲۱ درحالی که بسیاری از کشورهای د نیا به‌منظور کنترل شیوع ویروس کرونا با مشکلات عدیده مواجه بودند، وزارت بهداشت امارت اعلام کرده : بیش از ۶۳۰ هزار گردشگر در این سال به دبی سفر کرده‌اند تا از امکانات و خدمات درمانی این منطقه بهره‌مند شوند. این میزان جذب گردشگر سلامت در این برهه خاص زمانی، حاصل بیش از یک میلیارد درهم سرمایه‌گذاری دولت امارات طی پنج سال گذشته در این زمینه است. آمار به ثبت رسیده در سال ۲۰۲۱ افزایش حدود ۲درصدی را به نسبت سال ۲۰۲۰ نشان می‌دهد. بیشترین متقاضیان گردشگری درمانی در امارات مربوط به مقوله‌های دندان‌پزشکی، ارتوپدی و پوست و مو است. تولید دارو و تجهیزات پزشکی یکی از حوزه‌هایی است که امارات از سال ۲۰۱۴ برای توسعه استراتژی صنعتی خود تا سال ۲۰۳۰ میلادی روی آن سرمایه‌گذاری کرده است.

برندسازی ترکیه در حوزه سلامت

ترکیه هم برند «HealthTürkiye» را برای جذب گردشگران سلامت معرفی کرد.  خبرگزاری آناتولی ترکیه گفته در چارچوب طرح و برند جدید تلاش خواهد شد با معرفی بهتر و جامع‌تر امکانات و بیمارستان فعال در حوزه گردشگری سلامت کشور در سطح جهان، سهم ترکیه از اقتصاد ۱۰۰ میلیارد دلاری گردشگری سلامت افزایش پیدا کند.

چرا گردشگران ایران را برای درمان انتخاب نمی‌کنند؟/ از شهر درمانی دبی تا برندسازی ترکیه برای جذب دلارهای حوزه سلامت

عمر فاروق بیلگن، عضو شورای توسعه گردشگری سلامت ترکیه در گفت‌وگو با آناتولی گفته که بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی و درمانی کشور طی سال ۲۰۲۱ یک میلیارد دلار در بخش توریسم سلامت درآمدزایی داشته‌اند.

بیلگن با بیان اینکه ترکیه طی سال‌های اخیر پیشرفت زیادی در بخش گردشگری سلامت داشته است، گفت: سال گذشته حدود ۵۰۰ هزار بیمار از خارج کشور برای درمان به ترکیه سفر کردند. بدین ترتیب یک میلیارد دلار ارز وارد کشور شده است.

موانع جذب توریست سلامت در ایران چیست؟

اما چه موانعی در کشور سر راه جذب توریست سلامت و رقابت با کشورهای منطقه وجود دارد؟  

حسین قناعتی سرپرست دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ایسکانیوز در این باره گفت:  ایران امکانات خوبی برای توریسم سلامت دارد. قیمت پیوند مغز استخوان در ایران ۱۰ هزار دلار اما در هندوستان که ارزان‌ترین جا در دنیاست، ۱۰۰ هزار دلار است. ایران می‌تواند بازیگر خوبی در توریسم سلامت باشد.

وی افزود: عوامل مختلفی مانند بی‌کیفیت بودن فرودگاه‌ها، سرویس‌دهی به مسافران، عملکرد بی‌کیفیت شرکت‌های خدماتی، برخورد بد راننده تاکسی، مترجم، گرفتن پول‌های بی‌حساب از توریست‌ها باعث می‌شود که افراد به ایران بدبین شوند. باید سازمان‌هایی برای نظارت وجود داشته باشد.

قناعتی با اشاره به طرح پیشنهادی خود برای حذف موانع و جبران بی‌اعتمادی به ایران گفت: بنا داریم طرحی را اجرا کنیم که توریست سلامت از مبدا تحویل گرفته شده و در طول انجام درمان در ایران تا مقصد او را همراهی کنیم و هزینه را در قالب یک پکیج پرداخت کند. بیمار با این روش سردرگم نمی‌شود و می‌داند که پولش را به هدر نداده است.

وی افزود: با این حال درآمد دانشگاه علوم پزشکی تهران از توریسم سلامت بیش از ۲ برابر شده است. در توریسم آموزشی هم چهار میلیون دلار از دانشجویان خارجی درآمد داشتیم . ما محدودیت جا داریم و درحال فعالیت‌هایی برای افزایش دانشجویان خارجی هستیم.

جولان دلالان

رئیس جامعه حرفه‌ای گردشگران سلامت هم با اشاره به ظرفیت جذب ۱۰ میلیارد دلاری ایران از ۵۷ کشور اسلامی در گردشگری سلامت به تسنیم گفت: متأسفانه به علت جولان دلال‌ها و نبود سازوکارهای نظارتی در این صنعت، شاهد از دست رفتن بازارهای هدف و جذب آنان به ترکیه هستیم.

حسین نیکونام اظهار کرد: متأسفانه تنها در شهر مقدس مشهد که به نوعی پایتخت گردشگری سلامت کشور به ویژه از مبدأ کشورهای عربی محسوب می‌شود، تنها ۶ هزار دلال عرب زبان، فعالیت غیرمجاز دارند و علاوه بر آن این موضوع نیز در شهر شیراز با نسبت کمتری و بعد از آن به ترتیب در تهران و قم حاکم است.

وی متذکر شد: به عنوان نمونه در بسیاری از موارد مشاهده و گزارش شده است که هزینه مربوط به انجام آزمایشی که فرضاً معادل ۱۰۰ هزار تومان است از گردشگر سلامت ۲ میلیون تومان یعنی ۲۰ برابر قیمت واقعی دریافت شده است!

به گزارش ایسکانیوز، قطعا نمی‌توان نقش رسانه‌های خارجی را در بدبین کردن گردشگران نسبت به ایران نادیده گرفت اما اینکه ما هم در راستای موجی که آن‌ها ایجاد کرده‌اند، حرکت کنیم و با رفتارهایمان گردشگرانی را که به ایران آمده‌اند را بی‌اعتماد کنیم، در رقابت با همسایه‌ها عقب می‌افتیم. از این گذشته ما در تبلیغات هم ضعیف عمل کرده و سعی نکردیم تا مخاطبان خارجی را قانع کنیم که ایران را برای درمان انتخاب کنند.

مشکل دیگر فشار روی کادر درمان و افزایش مهاجرت این قشر است که اگر چاره‌ای برای آن اندیشیده نشود، امارات با پزشکان ایرانی درآمدی کسب می‌کند که می‌توانست وارد کشور ما شود و به توسعه زیرساخت‌هایمان کمک کند.

 انتهای پیام /

کد خبر: 1176577

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =